טכניקת אלכסנדר כלי עבודה לשחקן 


ניסיון מעשי ולימודים


משה מלכא הוא מורה לטכניקת אלכסנדר בעל ותק של 20 שנה , למד אצל שני מורים בכירים , את הכשרת כמורה מקצועי לטכניקת אלכסנדר קיבל מהמורה הבכיר זאב תדמור שהיה תלמידו של פטריק מקדונלד.  לאחר מכן השתלם בסדרת שיעורים בלונדון אצל הגברת מרגרט גולדי מתלמידותיו הקרובות של אלכסנדר . 


על טכניקת אלכסנדר


טכניקת אלכסנדר מבוססת על גילויו של פ.מ. אלכסנדר , אלכסנדר היה שחקן תיאטרון שבמהלך הופעותיו איבד את היכולת להפיק קול , לאחר ניסיונות לא מוצלחים להשיב את קולו בעזרת רופאים ומומחים הוא החליט לצאת למסע מחקרי בכוחות עצמו כדי להבין מדוע גופו אינו נשמע לו ומדוע הוא לא מצליח להפיק קול למרות שכל מערכות גופו דיווחו לו על בריאות והרגשה טובה . לאחר מחקר ארוך ועיקש הוא הצליח לגלות תיפקוד גופני חדש ישן שבמשך השנים ובמהלך האבולוציה התנוון ונעלם. לתיפקוד זה אלכסנדר קרא  "שליטה ראשונית" [Primary Control] את השליטה הראשונית הוא גילה לאחר שראה שיבוש חוזר שמתקיים ביחסים שבין הצוואר לראש , הוא ראה שיחסים שגויים בין הצוואר לראש יוצרים  שיבוש תנועתי וחושי בכל הגוף . שיבוש זה יוצר מערכת החושים לא מהימנה , מה שיוצר תיפקוד לקוי מאומץ ולא בריא בכל מערכות הגוף . בעקבות גילוי זה מצא אלכסנדר את עקרון הבלימה של אותו שיבוש תנועה [ inhibition - עכבה/בלימה ]  אלכסנדר מצא שבלימת השיבוש  במפרק הצוואר והראש גורמת לעיכוב התנועה המשובשת ועל ידי כך נוצר תיפקוד תנועתי חדש ורענן שמאפשר לתלמיד שינוי תפקודי בכל תנועת הגוף .התיפקוד החדש של התיפקוד הראשוני איפשר למערכת תנועתית להתעורר לתחיה , מערכת זאת היא זרימה תנועתית הרמונית רעננה ומלאת עירנות שמאחדת בצורה הרמונית את כל איברי הגוף דרך מפרקי הגוף .  אלכסנדר מצא דרך בה הוא מניח לחוכמת הגוף בעזרת גילוי בלימת התגובה ההרגלית [inhibit] למצוא את השלם הדינמי הזורם החיוני והמהימן שבגוף האנושי. בשעת הפעולה הגוף 'המכוון' מגיב בצורה נינוחה קשובה מבוקרת ונשלטת ללא מאמצי יתר ובאותה עת גם אקטיבי עירני ומלא חיות . 


טכניקת אלכסנדר כלי אדיר לשחקן


במשך השנים בהן שחקתי במחזות שייקספיריים בעיקר , הבנתי את חשיבותה האדירה של טכניקת אלכסנדר לשחקן גם לתיאטרון וגם ולקולנוע . 

עבורי , טכניקת אלכסנדר היא מתנה עבור שחקן שחוקר את טכניקת המשחק ומבקש להשתפר ולהיות עצמאי באמנותו . 

 טכניקת אלכסנדר עוזרת לשחקן לפתח כלי עבודה רבים , ברשימה זאת אציג חלק מאותם כלים , קיימים עוד כלים רבים שטכניקת אלכסנדר עוזרת לפתח  : 


קשב ורגישות עדינה  


 בעזרת מנגנון בלימת התנועה ההרגלית שטכניקת אלכסנדר גילתה, השחקן הופך להיות קשוב לתגובותיו הפיזיות והמנטליות לאחר  שקיבל גירוי בצורת מחזה דמות פעולה רקע הוראות במאי פרטנר התניות ועוד ועוד , הוא מסוגל לקבל ולהחליט באופן קר ומודע על התגובה העדיפה לו .


אובר דואינג - מאמץ יתר 


אין דבר יותר חשוב לשחקן מאשר להתגבר על הנטייה לשחק בצורה מוגזמת ומאומצת ללא יכולת לשלוט על הרגל זה . אפשר לומר לשחקן אינספור פעמים כי עליו לשחק ללא מאמץ , אבל הוראה זאת רק תוביל אותו ל'הכרחה' ומאולצות . טכניקת אלכסנדר , כאשר היא נמצאת אצל השחקן כמו טבע שני , מאפשרת לו לשחק בצורה ספונטנית אבל יחד עם זה לשחק ללא מאמץ ולהיות מודע למאמציו , היכולת לשחק מתוך 'כיוון אלכסנדרי' מאפשר לשחקן להיות מודע למאמציו מכוון שטכניקת אלכסנדר בראש וראשונה שמה את התהליך הפיזי לפני התוצאה . 


פעולה מודעת 


 השחקן המאומן כבר לא פועל אוטומטית , הוא רוכש כלי אדיר ואמצעי שליטה מעולה על גופו רגשותיו ומחשבותיו , בנוסף  נוצר אצל השחקן קשב עדין ורגיש לכל גופו חושיו ורגשותיו .


חלל תהודה וקשב הריסון והסוד הפנימי 


 גוף השחקן הופך לחלל תהודה רגיש ונשלט, מנגנון ההשהייה והבלימה עוזרים לשחקן להבין באופן עמוק את הריסון והאיפוק שבמלאכת המשחק דבר שיוצר אצל השחקן את ה'סוד הפנימי' זהו מוטיב ממגנט שקיים אצל שחקנים גדולים . 


עבודה עם טקסט והבנתו 


תהליך השהיית התגובה של טכניקת אלכסנדר מאפשר לשחקן לפענח טקסטים ולהבין את הסב-טקסט החבוי ואת הקונפליקט הדרמטי שחבוי מאחורי המילים . שחקן שיכול לעבוד עם טכניקת אלכסנדר , מסוגל לקרוא טקסט דרמטי ועל ידי יצירת תהליך הבלימה לחוש ולהבין את הקונפליקט הפנימי שעוברת הדמות הנתונה . ה'כיוון האלכסנדרי' מעצם הענייניות התנועתית שבו , דוחק את מה שקרוי "מעצור" ומאפשר לפעולה להתהוות , כך השחקן מזהה את מה שמפריע לדמות לפעול וכך הוא יכול לזהות את הפעולה המרכזית של הדמות .בדרך זאת השחקן יכול להבין במהירות קונפליקטים דרמטיים שחבויים בטקסט.


ענייניות פעולה ומעשיות 


הפעולה אצל השחקן , שהיא הדבר החשוב ביותר בטכניקת השחקן הופכת להיות אפשרית ומובנת כי תהליך הבלימה של טכניקת אלכסנדר מייצר איפוק ענייניות מעשית וחשיבה פעולתית נטו . 


המילה כפעולה  


המילה - טכניקת אלכסנדר עוזרת לשחקן להבין באופן חושי את תהליך היווצרות המילה כך שכל תהליך המילה הופך להיות מודע קשוב ונשלט , דבר זה מאפשר הבנה עמוקה של טקסטים פיוטיים כמו שייקספיר טרגדיות יווניות ועוד ,השחקן לומד בעזרת תהליך הבלימה את קסם המילה תהליך הבלימה של אלכסנדר והריכוז הפנימי יוצר קשב עמוק לתהליך היווצרות המילה , השחקן מפתח גישה עצמאית ואינטלגנטית ביחס למשחק עם המילה , המודעות לאופן היווצרות המילה ושליטה על תהליך זה מאפשרת למילה להפוך לפעולה משחקית אקטיבית באופן שבו המילה נהגת ומופקת  .


אינטלגנציה וחשיבה 


שיטת הבלימה בטכניקת אלכסנדר , מפתחת אצל השחקן את תהליך החשיבה תוך כדי משחק אמוציונאלי , שחקן שחושב על הבמה או בקולנוע ,הוא שחקן מעניין ומרתק . 


עצמאות ואי תלות


בעזרת השימוש בטכניקה והשהיה במרחב הגירוי והתגובה הפנימי של השחקן , השחקן הופך לפרטנר הקרוב ביותר עצמו ולכן תלות השחקן בתגובות שחקנים אחרים פוחתת במידה רבה , השחקן כבר לא קורבן של נסיבות , הוא אפשרי לכל סיטואציה ולכל פרטנר . העבודה עם טכניקת אלכסנדר מפתחת אצל השחקן  מערכת יחסים רגישה ביותר עם המערכת האישית שלו . השחקן אינו תלוי יותר ברגע אקראי של השראה , המשחק כבר אינו תלוי הזדהות אמוציונאלית בלתי נשלטת. 


פתיחות ורכות למצב הדרמטי , חולשה שהיא חוזק , פסיבי אקטיבי


טכניקת אלכסנדרהיא שיטה שבה ניתן להרפות שרירים כדי לאפשר לנתונים של תפקיד להגיע אל נפשו של השחקן , אבל באותה עת מתהווה אצל השחקן ,שעובד בעזרת טכניקת אלכסנדר , כיוון גופני וחושי אקטיבי ופעיל , הרפיית השרירים יוצרת מצב של פתיחות והזמנה אבל יחד עם זה גם עירנות ואקטיביות . לכן כאשר נדרש משחקן להרפות ולהיפתח למצב דרמטי עמוס רגשות ומכאיב , טכניקת אלכסנדר מאפשרת למצב 'חלש' זה להפוך לחוזקה ויתרון . טכניקת אלכסנדר מאפשרת לשחקן לגלות את האקטיביות שבו מתוך פסיביות והקשבה חושית רגישה . זהו יתרון מאין כמוהו .


משחק מול מצלמה - ריסון איפוק ומדחס


לשחק תפקיד בקולנוע דורש איפוק וריסון , טכניקת אלכסנדר מובילה את השחקן לעבר הריסון הזה בעזרת עיכוב התנועה המורגלת [inhibit] במשך השיעורים קראתי לשיטה זאת 'מדחס' , השחקן בעזרת טכניקת אלכסנדר 'דוחס' את רגשותיו לכיוון מטה כך שמתאפשר מקום לחשיבה פעולתית , פעולת 'דחיסה' זאת יוצרת את תהליך הריסון והאיפוק במשחק מול מצלמה .


לעבוד ללא מגבלות של 'אני מוכר'


אחת ההוראות הפופולריות ששחקן שומע רוב הזמן זה "תהיה אתה" , לשחקן שעובד בעזרת טכניקת אלכסנדר הוראה זאת הופכת להיות לא ברורה ואפילו מטעה. אותו 'אני' מורגל הוא בעצם רצף זיכרונות מותנה מורגל ומוכר מהעבר , טכניקת אלכסנדר מאפשר לאותו 'אני' מוכר ומורגל להיעזב . כאשר השחקן עובד עם עיכוב התגובה ההרגלית בעזרת טכניקת אלכסנדר , נוצר אופק ומרחב אינסופי במרחבי הדמיון של השחקן , מעין 'אני' חדש וחסר גבולות . השחקן הופך פחות סובייקטיבי ומורגל על מערכת תגובות סובייקטיבית ומוכרת והוא פועל מתוך אינסוף לא ידוע במרחבי הדמיון והתודעה שלו . השחקן לומד שמציאות הדמיון שבו היא רחבה הרבה מעבר לאותו "אני" מוכר מורגל .


השיעור המעשי 


 שיעור טכניקת אלכסנדר הוא שיעור אישי , המורה מנחה את התלמיד בעזרת מגע ידני עדין להניח להרגלי תנועה מגבילים שגורמים לבעיות גופניות ומנטליות כתוצאה משימוש תנועתי הרגלי ושגוי.  התלמיד לומד דרך הקשבה חושית עדינה לבלום פעילות תנועתית אוטומטית,. פעילות אוטומטית זאת משבשת המודעות החושית כך שהיא גורמת למערכת חושים לא מהימנה , התלמיד אינו יודע שהגב כפוף או שקולו מאומץ שהתיפקוד הכללי שלו לקוי והתנועה נוקשה  . במהלך השיעורים התלמיד לומד לזהות תנועה מזיקה הוא בולם  אותה ומאפשר לתנועה איכותית לצמוח , התלמיד מתעורר לתנועה תהליכית קשובה ונעימה בעלת איכות ראשונית הרמונית  וחיונית .